Go back

Politics

Salliminen vs. Kieltäminen

Salliminen ei tarkoita hyväksyntää tai edistämistä. Salliminen tarkoittaa, että käytännössä jotakin on mahdollista tehdä. Eli tämä jokin asia olisi laillista. Salliminen ei vaadi erityisiä toimenpiteitä. Se ei tarkoita sitä, että sen tekeminen olisi suotavaa tai kannattavaa.

Kieltäminen tarkoittaa sitä, että jotain asiaa ei saa käytännössä tehdä. Eli tämä jokin asia olisi laitonta. Kieltäminen vaatii erityisiä toimenpiteitä.

Väite: Meidän tulisi keskittyä edistämään hyviä asioita, ei kieltämään huonoja. Sillä jos ihmiset ymmärtävät hyvän arvon, he osaavat olla tekemättä huonoja asioita.

Meillä on rajalliset voimavarat, eli johonkin meidän tulee keskittyä. Maailmasta ei paheet lopu vaikka kuinka yrittäisimme niitä lailla kieltää, joten siksi meidän tulisi keskittyä hyvyyden edistämiseen, ja sallia huonoja asioita.

Eli me voisimme joko opettaa hyvyydestä, ja toivoa, että ihmiset eivät sortuisi pahaan, tai opettaa pahuudesta, ja toivoa, että ihmiset päätyisivät hyvyyteen.

Entä välimaasto? Miksi emme keskittyisi kumpaankin? Ihanteellista toki olisi, että tietäisimme mikä on hyvää ja mikä on pahaa. Ja että me tietäisimme näistä samassa suhteessa. Mutta en tiedä, toimisiko tämä käytännössä.

Me todennäköisesti väistämättä keskittyisimme vähän enemmän jompaankumpaan. Eli mihkä meidän kannattaisi keskittyä, jos johonkin? Mielestäni hyvän edistämiseen.

ROT vs. POT? Oikean Menetelmän Periaate (OMP) vs. Halutun Tuleman Periaate (HTP)

OMP:ssä haluttu tulema on oikea menetelmä. -> Jumala, oikeellisuus, hengellisyys, ikuinen jatkumo HTP:ssa menetelmällä ei ole merkitystä. -> Itsekkyys, mielihyvähakuisuus, maallisuus, hetkellinen saavutus

Eli jos me keskittyisimme hyvään, ja toivoisimme hyviä tuloksia, niin ajattelisimme POT tapaan. Jos me keskittyisimme pahan kieltämiseen, niin me ikään kuin keskittyisimme vain tuloksiin, poistamalla ikävät tulokset, ja olisi täten ROT mallin mukaista.

Eli jos keskitytään hyvään, niin meitä kiinnostaa oikea menetelmä, ja hyvät tulokset ovat menetelmien jatkoa. Ja jos keskitytään pahaan, niin meitä kiinnostaa oikea lopputulos, sillä me yritämme poistaa ei-haluttuja tuloksia, jättäen jäljelle vain haluttuja tuloksia. Tällöin halutut tulokset ovat ikään kuin pakotettuja, eivät menetelmistä ilmestyviä.

Mutta kuten Jumala haluaa meidän valitsevan Hänet, on meidänkin valittava hyvyys.

The maximal actualization of ones's circumstancial potential to love God.

  1. Jumalan rakastamisen täydellinen toteuttaminen olosuhteellisten mahdollisuuksien puitteissa.
  2. Olosuhteellisten mahdollisuuksien täydellinen toteuttaminen rakastaa Jumalaa.

Taikuri vs. Tekijä (-uri vs. -ja/-jä)